Mindannyian törekszünk a biztonságra és a kiszámítható környezetre. Sok interview-n és álláshirdetésben hallani is, hogy kiszámítható, biztos jövedelem, tervezhető karrierút, satöbbi, satöbbi. Nyilván nem véletlen, hiszen a cégek tudják nagyon jól, hogy számodra pont ez kell.

Amibe viszont lehet nem gondolsz bele, hogy nekik te sokkal jobban kellesz, mint ők neked. És itt biztos vannak olyan élethelyzetek, ahol ez nem igaz, ahol erős a verseny, vagy épp rászorulsz egy alkalmazotti viszonyra, de ez a cikk most olyanoknak szól, akik kezdik belátni, vagy még nem látják, hogy megvezeti őket a munkáltatójuk. Hogyan vezet meg? Nem igaz a biztos jövedelem? Nem igaz a kiszámítható környezet? Sajnos de, és pont ez a baj. Ezzel a két dologgal eladják neked a biztonság illúzióját, ezért ezen két irány mentén fogok haladni én is.

Első illúzió: a biztos jövedelem

Tegyük fel, hogy a 2020-as magyar átlagot keresed. (Ami jó eset, mert valószínű az átlagot csak pár ember húzza fel, de az nagyon) Ez 255 ezer forint körüli, amivel napról napra eléldegélsz a fővárosban. Dehát, ha eléldegélek az jó, nem? Csak életem végéig ezt kell tennem! A bajok ott kezdődnek, hogy a kereseted állandó, de az élet kiszámíthatatlan. Gondoljunk csak ilyenekbe bele: betegség, baleset, anyagi károk. Ilyenkor már is jön egy kölcsön. (Ezt még később előhozom) Aztán ugye ott van, hogy nyugdíj. Mikor legutóbb rendelőben jártál, mennyi volt az átlag életkor? Ne legyenek illúzióid, rád is ez vár (és ez a jó eset). X év felett már nem munkába jársz, hanem rendelőbe, hol lesz akkor a stabil jövedelmed, amiért cserébe eddig az idődet adtad? Megoldás, amit mindenki hirdet: Nyugdíjpénztár!! Tegyél félre!! De biztosan ennyi elég? Ez a tuti megoldás? Kiszámoltad valaha mennyit kellene félretenned? Most 3 sorban megtudhatod:

  1. Nyugdíj után ennyit élsz: 20 év
  2. Életszínvonal vesztés nélkül ennyit elköltesz havonta: 255 nettó
  3. Életed végéig ez összesen: 20 * 12 * 255 * infláció = 155 931 480 Ft

Ergo, 65 éves korodra ennyit kell félretenned (az elmúlt 20 év inflációja alapján). Szóval ezt a célt adta el neked a nyugdíjpénztár, vagy ahol éppen gyűjtögetsz, és te megvetted. (Ezt így látva, jó vétel volt?)

Második illúzió: a kiszámítható környezet

Itt is hasonló problémák vannak, mint az elsővel. A munkád állandó, az élet változik körülötted. Ezzel az baj, hogy nem fogsz tudni az élettel változni, ha esetleg rászorulsz. Miért? Nézzük meg:

  • Kellene a fizetésemelés, mert nőnek a kiadásaid, vagy csak érezni akarod, hogy előre lépsz.

Miért nem fogsz kapni? Mert a cégednél bérsávok vannak és inkább hagynak elmenni. Mert mikor felvettek, már számoltak azzal, hogy felmondhatsz. A cég egy üzlet, te vagy a termék. Ha megéred nekik megvesznek, ha nem, nem. Minden más csak illúziókeltés. (Erről szól a kapitalizmus)

  • Dehát 10 éve itt dolgozok, nem érdemlem meg?

De, megérdemled, csak nem fogsz kapni, mert nem éri meg adni, akármennyire könyörtelenül is hangzik. Miért? Mert nézz körül, ledolgoztál 10 évet, minden intrikáját tudod a cégednek, de mi mást tudsz? Hova tudnál máshova menni? RÁSZORULSZ a cégre, ahol dolgozol! És itt kezdődik a kizsákmányolás, ami az idővel egyre mélyül. Persze eddigre már baleset vagy lakás miatt hitelt is vettél fel, szóval amiatt is maradnod kell. Aztán családot is alapítottál, akik számítanak arra, hogy minden hónapban ugyanannyit vigyél haza.

Összegezve, a várható jövőkép a számodra: amíg csak tudsz járni, ennél a cégnél fogsz dolgozni, szélmalomharcot vívsz majd a főnökkel az emelésért, miközben az életed 1/3-a, a napi 8 óra, elmegy arra, hogy másoknak termeltél óriási hasznot. De várj, majd elfelejtettem, 155 milliót azért félretettél ugye? És persze, jó dolog másokon segíteni, de biztos, hogy a jó ügyért tetted? Ha visszanézel majd ezekre az évekre, örülsz majd, hogy a főnököd megvehette miattad az új lakását?

Sajnos mindez nem konspiráció, hanem piaci trend. Aki adaptálódik a kapitalista berendezkedéshez, ezeket a módszereket fogja alkalmazni, hogy a cégéhez csábítson, és így fog veled eljárni. Mert látja, hogy működik és látja, hogy megéri.

Ha ezt kellően aggasztónak találod, azért megnyugtató, hogy van kiút, amit sokan megtaláltak már. Ez nem más, mint a saját vállalkozás alapítása. A cikkben leírtak fényében a legjobb tanács, amit adhatunk, hogy kezdj el gondolkodni valamilyen ötleten, azaz légy a magad ura. Így olyan emberekkel veheted majd körül magad, akikkel EGYÜTT dolgozol, nem pedig kizsákmányolnak. Egy jó és közös célon osztozva tudtok majd előre haladni, illúziók nélkül. Ez tudja garantálni számodra a biztonságot és a felkészültséget az élet valamennyi kiszámíthatatlanságára: szabad időbeosztás, átlátható döntések és skálázható bevétel.

Mi a DigitalBuilds-nél azt tűztük ki célnak, hogy hasonló gondolkodású embereknek segítünk megvalósítani ötleteiket, vállalkozói terveiket, mint a magunk urai. Programozóként elsősorban online vállalkozásokban gondolkodókkal dolgozunk együtt. Ha véletlenül már van egy ilyen elképzelésed és ez a cikk meggyőzött, hogy érdemes ténylegesen komolyan foglalkoznod vele, mi segíthetünk átlendülni az akadályokon. Ha hasonló cipőben jársz, mint mi is jártunk, szívesen fogunk veled dolgozni.

Mit csinálunk?

Foglalkozunk testreszabott, egyedi kivitelezésű weboldal, webalkalmazás fejlesztéssel. Webshop, mobil app készítésével. Okos eszközökre szánt szoftverek írásával. Minden új alkalmazás, amit fejlesztünk zökkenőmentesen skálázódik, néhány darab felhasználótól kezdve, a több 10-100 ezres felhasználó számig.

Ha szeretnél többet megtudni, vagy úgy gondolod, számodra mi lehetünk a megfelelő választás céljaid eléréséhez, vedd fel velünk a kapcsolatot:

Mikor lépj velünk kapcsolatba?

  • Ha új vállalkozásba kezdenél vagy a meglévőt fejlesztenéd
  • Ha vállalkozásodhoz online szakértelemre van szükséged
  • Ha a megbízottjaidat szívesen kezeled partnerként
  • Nyitott vagy több éves, professzionális tapasztalatra építkező tanácsokra
  • Szeretnél reális és transzparens célokkal, illetve határidőkkel dolgozni

További cikkeink

18:00: "Ezt még csináld meg légyszi!"

18:00: "Ezt még csináld meg légyszi!"

Ismerős a mondat? Ismerős az időpont?

Lenne még mit csinálnod?

Lenne még mit csinálnod?

Tessék, itt van napi plusz 8 óra

Hogy dolgoz­hatunk együtt?

Hogy dolgozhatunk együtt?

Ötletből működő web/mobil app

Ne építs csillag­rombolót!

Ne építs csillagrombolót!

Webapp: Miért tervezz kicsiben

Webapp készítés: Sok idő?

Webapp készítés: Sok idő?

Mikorra lesz ötletedből termék